Arad, str.Mihai Eminescu nr.37, ap.2 :

Actiunea in constatarea nulitatii Dispozitiei Primarului emisa in baza Legii 10/2001. Competenta de solutionare

Actiunea in constatarea nulitatii Dispozitiei Primarului emisa in baza Legii 10/2001. Competenta de solutionare

Competenta de solutionare a contestatiilor depuse de persoanele îndreptatite conform art. 3 din Legea 10/2001, impotriva Dispozitiei de retrocedare a Primarului , apartine in conformitate cu prevederile art.26 alin.(1) , Sectiei civile a Tribunalului.

Prin persoane indreptatite, intelegem conform art. 3 din Legea 10/2001, persoanele ce au depus notificare conform Legii 10/2001, si fata de care, Dispozitia  Primarului isi produce efecte directe.

Orice alta persoana ce ar dori sa atace, sau chiar ataca, aceasta dispozitie , este considerata a fi un tert fata de raportul juridic administrativ, nascut ca urmare a depunerii notificarii conform Legii 10/2001 de catre fostul proprietar al imobilului revendicat  sau mostenitorii acestuia, astfel ca actiunea  acestei persoane nu urmeaza cursul prevazut de art. 26 alin(1) din Legea 10/2001, ci trebuie judecata de Judecatorie ca instanta de fond, respectiv ca orice alta actiune de constatare a nulitatii , si anume prin procedura reglementata prin Codul de procedura civila.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, Legea 10/2001  este o lege speciala , derogatorie sub aspectul subiectelor de drept si al competentelor materiale ale instantelor judecatoresti  de la legea generala, ea este de stricta interpretare si isi gaseste aplicare numai in ipotezele in care se refera , de exemplu art. 24 alin.(8), art.25 alin.(6), art.31 alin.(2), reglementarile sale neputand fi astfel extinse si la alte categorii de litigii.

„…In masura in care justifica interes si un drept propriu, tertele persoane , cum este si cazul reclamantilor, pot contesta insa deciziile/dispozitiile emise in favoarea persoanelor indreptatite in conformitate cu dispozitiile legii nr.10/2001, in procedura reglementata prin legea generala, care este dreptul comun in materia actiunilor in constatarea  nulitatii, anume in procedura prevazuta prin Codul de procedura civila.

Or, potrivit procedurii de drept comun, actiunile in constatarea nulitatii unui act civil, sunt date, ca regula generala, in competenta materiala a judecatoriilor…”

Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia civ. si de prop intelectuala dec.nr.4108/18.05.2005

Share this content:

2 Comments

  1. Cine mai poate ataca Dispozitia Primarului, in afara de persoanele indreptatite si fostii chiriasi care se considera nedreptatiti de solutia data notificarii ?

    1. Dispozitia Primarului emisa potrivit Legii 10/2001, mai poate fi atacata instanta, de Prefectura, ca urmare a controlului de legalitate a Dispozitiilor emise de Primar, de aceasta data competenta de solutionare apartinand Tribunalului