Atentie la marcile inregistrate la OSIM

Legea nr. 66/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 226, din 9 aprilie 2010.

In urma acestor modificari OSIM nu mai verifica cererea de inregistrare cu privire la existenta unei marci cu denumire identica sau apropiata, acesta verificare revenind celor care si-au inregistrat asemenea marci la OSIM.

Acesta verificare poate fi efectuata ca urmare a modificarilor si a procedurii de inregistrare a unei marci, prin publicarea „cererii de marca” in maximum 7 zile de la data depunerii acesteia. De la data publicarii acestei cereri de marca orice persoana interesata poate formula observatii sau face opozitii la inregistrarea marcii.

Nu folositi la cererea de inregistrare a unei marci:

1. marcile care contin semne cu inalta valoare simbolica, in special un simbol religios

2. ecusoane, embleme, blazoane, semne heraldice, altele decat cele avute in vedere de art.6 ter din Conventia de la Paris., fara autorizatia organelor competente.

Cererea de inregistrare a marcii, depusa la OSIM, redactata in limba romana si continand elementele prevazute la alin. 2 (una sau mai multe culori revendicate ca element distinctiv al marcii; este tridimensionala sau de un alt tip decat cele verbale sau figurative, contine o transliterare sau o traducere a marcii ori a unor elemente ale marcii) constituie depozitul reglementar al marcii.
Cererea de inregistrare a marcii contine urmatoarele elemente:
a) solicitarea explicita a inregistrarii marcii;
b) datele de identificare a solicitantului si, dupa caz, a mandatarului;
c) o reprezentare grafica, suficient de clara, a marcii a carei inregistrare este ceruta;
d) lista produselor si/sau serviciilor pentru care se solicita inregistrarea marcii;
e) dovada achitarii taxei de depunere si de publicare a cererii de inregistrare a marcii.


One thought on “Atentie la marcile inregistrate la OSIM”

 1. Buna ziua
  In legatura cu modificarea legii privind posibilitatea admiterii unei noi cereri de inregistrare a unei marci, deja inregistrata, in conditiile in care titularul acesteia nu face opozitie in termenul de 60 zile prevazut de lege.
  Nu am inteles, este posibil sa se aprobe inregistrarea unei marci chiar daca titularul marcii anterior inregistrata comercializeaza produse sub marca respectiva? Sau este vorba de cei care, desi si-au inregistrat o marca, raman inactivi in termenul de 5 ani prevazut pentru decaderea din dreptul de a o mai folosi?
  Iar daca se aproba cererea noua de inregistrare a marcii, bineinteles sub conditia lipsei opozitiei, ce se intampla in practica? Ambii vor comercializa produse sub aceeasi marca? Amandoi isi vor interzice reciproc folosirea marcii sau ce-a de-a doua inregistrare va avea preferinta fata de prima ?
  Daca este asa, ma intreb de ce am mai cheltui bani si timp cu o inregistrare la OSIM daca nu mai avem garantia ca, in acest fel, vom fi singuri pe piata ?
  Daca ma puteti lamuri si pe mine cum stau lucrurile sub acest aspect v-as fi recunoscatoare intrucat sunt direct interesata de aceasta problema.
  Multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
  Cu stima,
  Florica

Comments are closed.