Comunicarea proceselor verbale de contraventie

Ca tot se vorbeste in ultimul timp despre faptul ca amenzile ce le primiti in Uniunea Europeana se vor comunica in Romania si vor trebui achitate, m-am gandit sa fac referire la un aspect privind comunicare proceselor-verbale de contraventie, des intalnit in practica, si anume la refuzul multor oameni de a semna de primire si a refuza primirea procesului-verbal.
In primul rand vreau sa lamuresc aspectul privitor la semnare: semnarea de primire a procesului-verbal de contraventie nu inseamna automat si recunoasterea faptei. Cu privire la negarea sau recunoasterea faptei exista rubrica Alte Mentiuni, sau Obiectiuni, iar agentul constatator este obligat sa va intrebe daca aveti obiectiuni.
Daca refuzati primirea ar trebui sa il trimita prin posta, iar daca refuzati ridicarea lui se va afisa. Atunci cand suparati agentul constatator si nu doriti sa primiti procesul-verbal, acesta va avea grija sa-l afiseze, pe usa principala a locuintei, intocmind pentru aceasta un proces-verbal de afisare semnat de un martor.
Procesul-verbal de afisare nu este un fomular tip, fiecare institutie care aplica amenzi avnd propriul proces-verbal de afisare, care nu este inseriat si nici nu are ceva special. Martori la afisare se gasesc destui, am intalnit in practica situatia cand politistul rutier era martor pt ARR si ARR martor pentru politistul rutier, si uite asa multi s-au trezit cand au contestat in instanta procesul-verbal de contraventie ca plangerea era tardiva deoarece procesul-verbal era comunicat legal prin afisare.
Mai bine luati procesul-verbal cand va este inmanat pentru ca aveti 15 zile la dispozitie pentru contestarea lui, decat sa va treziti la directia fiscala ca aveti o amenda iar cand o contestati sa constatati tardivitatea plangerii pentru ca a fost comunicat prin afisare, chiar daca ati stat toata ziua acasa si nu ati vazut nimic lipit pe usa.
Si inca o noutate odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, in cazul in care ati contestat un proces-verbal de contraventie si plangerea a fost respinsa de instanta, este posibil sa fiti obligat prin sentinta de respingere la cheltuieli judiciare catre stat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *