Arad, str.Mihai Eminescu nr.37, ap.2 :

Exceptia de neconstitutionalitate, modalitate de solutionare in cazul cuprinderii solutionarii cererii de sesizare intr-o hotarare judecatoreasca

Exceptia de neconstitutionalitate, modalitate de solutionare in cazul cuprinderii solutionarii cererii de sesizare intr-o hotarare judecatoreasca

Se intalnesc situatii in care , o exceptie de neconstitutionalitate ridicata in fata instantei de judecata cu privire la neconstitutionalitatea unuia sau mai multor articole de lege ce au legatura (sau nu) cu cauza in curs de judecata, sa fie solutionata odata cu fondul cauzei, iar solutionarea ei sa fie cuprinsa in hotararea instantei , si nu intr-o incheiere separata asa cum prevede art. 29 alin.6 din Legea 47/1992.

In acest caz , dupa cum prevede art. 29 din Legea 47/1992 a Curtii Constitutionale, respingerea cererii de sesizare ar parea ca nu mai poate fi atacata cu recurs, lucru neacceptat de dreptul de recurs conferit de insasi legea organica a Curtii Constitutionale, motiv pentru care , indiferent ca respingerea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale este cuprinsa intr-o sentinta de fond sau chiar una de recurs, partea din dispozitivul hotararii care se refera la respingerea acelei cereri poate fi atacata separat cu recurs, acesta fiind admisibil si neintrand sub incidenta recursului la recurs, deoarece natura juridica a recursului impotriva cererii de sesizare a Curtii fiind una speciala.

Acesta este si motivul pentru care Inalta Curte de Casatie si Justitie , dar si anumite Curti de Apel din tara , au pronuntat solutii de admisibilitate a recursului promovat impotriva unei parti a dispozitivului unei sentinte sau decizii chiar definitive, si astfel au repus partile in drepturile conferite de art. 29 din Legea 47/1992.

Cu toate acestea consideram ca problema ar trebui transata la nivelul Sectilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin judecarea unui recurs in interesul legii, deoarece este adevarat ca exista si practica judiciara contrara , prin care se considera ca recursul promovat impotriva unei parti a dispozitivului unei decizii definitive in materie penala , ar infrange calitatea de hotarare definitiva prin promovarea unui recurs la recurs, lucru pe care il consideram totalmente eronat, daca ne raportam si la prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Share this content: