Nulitatea proceselor-verbale de contravenție semnate electronic

Într-un final Înalta Curte de Casație și Justiție a reglementat, prin Decizia nr.6/2015 pronunțată în Recurs în interesul legii, problema proceselor verbale de contravenție întocmite pe calculator și semnate doar electronic. Asa cum era și firesc, instanța supremă a decis ca aceste procese-verbale sunt nule absolut în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.

Dacă primiți încă astfel de procese verbale (cele mai des întâlnite fiind cele pentru lipsa rovinietei) nu stați cu ele în buzunar considerându-le ca fiind nule pentru ca veți fi neplăcut surprinși când veți primi cereri de executare silita din partea CNADNR.

Ca sa opereze aceasta nulitate ea trebuie să fie constatată și dispusă de către o instanță de judecată. Astfel, când primiți un proces-verbal care nu este semnat cu pixul de către agentul constatator, conținând doar o simplă stampila a CNADNR, formulați o plângere contravențională la Judecătoria unde aveți domiciliul, prin care solicitați instantei, ca în baza Deciziei nr.6/2015 a ICCJ, obligatorie potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă, să constate și sa dispună nulitatea procesului verbal de contravenție. La plângere se anexează procesul verbal și o taxa judiciara de timbru de 20 lei, care se achita la primăria de domiciliu.