Taxa TV pentru persoane juridice

Persoanele juridice care nu au platit taxa TV in factura de curent si au primit notificari din partea Societatii Romane de Televiziune pentru achitarea acestei taxe, pot contesta in instanta obligatia platii taxei TV daca pot dovedi ca nu detin receptoare TV. Art. 40 alin.3 din L.41/1994 prevede:

Art.40 (3) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii.

Curtea Constitutionala prin  Decizia nr. 297/2004 retine la randul ei  că „obligaţia prevăzută de text este doar în sarcina persoanelor juridice care beneficiază în diferite modalităţi, de serviciile publice respective”.

Asadar, pentru a putea fi obligata persoana juridica la plata acestei taxe TV trebuie neaparat sa detina receptoare TV, altfel nu are obligatia de a achita aceasta taxa. Societatea Romana de Televiziune incearca sa profite de faptul ca in decizia sa, Curtea Constitutionala, mentioneaza obligatia platii in sarcina celor care beneficiaza in diferite modalitati de serviciul public de televiziune, sustinand ca, daca persoana juridica are calculatoare, laptop-uri, smartphone sau tablete si acces la internet, beneficiaza implicit de serviciul public de televiziune.

Intr-o speta aflata pe rolul Judecatoriei Arad, instanta de judecata a decis insa ca beneficiari sunt doar cei care detin aparate specializate ce permit receptionarea directa a serviciilor de televiziune, scopul legii nefiind acela de a extinde aceasta taxa la toate persoanele care receptioneaza in orice mod emisiunile difuzate, avand in vedere ca, pentru ca o emisiune TV sa poata fi urmarita pe internet este necesar in primul rand inregistrarea ei si apoi incarcarea pe un server conectat la reteaua de internet. Instanta apreciaza ca nu pot fi obligate la plata taxei Tv persoanele care urmaresc o inregistrare video a unei emisiuni TV care se afla postata pe un site de internet.